Het krijgen van de bekeuring is wat  het is, niet leuk, maar met respect omgaan moet toch ten alle tijde. Het zou goed zijn als je als burger daar een bekeuring voor mag geven! ? Zal die tijd ooit eens komen?
Maar goed een overtreding die je maakt daar moet wat mee gebeuren zeg maar. Als dochter, vrouw, ex-partner, zus, nicht, kleindochter, kennis van een politie-agent weet ik dit als geen ander. Feit is een feit ik ben opgevoed in een politie-omgeving en heb er werkelijk al 49 jaar mee te maken.
Toch was ik onlangs getuige van een plaatselijk delict ?. Na een aantal weken twijfel of ik zal bloggen hierover, maar toen de bekeuring op de mat viel, besloot ik dan toch dit verhaal eens te doen.
Want echt, nu ben ik het zat, het gevoel voor onrecht wint het en ik ga bloggen….
Het was 20 juli, echt 30 graden en aan het einde van de middag. Heel den haag zat vast en ik was al een uur vertraagd door verkeer wat vast stond. Politieman kwam naast mij aanrijden bij stoplicht. Ik zag dat hij twijfelde:  rij ik door of stop ik (manier van gas geven en uiteindelijk toch remmen, overigens is dit een aanname, maar goed uit ervaring weet ik hoe dat soms zo gaat voor een stoplicht). Ik reed door  oranje en hij stopte. Tjaaaa vervolgens haalt hij mij in, dus reed hij zeker door rood, maar ja hij mag dat ?
Volgen zegt dat bordje op zijn auto… dus ik volg. Iets wat ik ook liever niet doe. Ben je 49 jaar en nog nooit stilgehouden om je rijbewijs te laten zien, moet t dan toch een keer gebeuren. Niet dat dat op mijn bucketlst staat maar toch we hebben het maar gehad. Het kan afgevinkt worden.
En eigenlijk gebeurde het toen: de politieman kwam aanlopen en direct voelde ik wat er gebeurde. Noem het intuitie
, vrouw-man ding, of gewoon mijn ervaring met politie-agenten. Overigens niet iedereen scheer ik over hetzelfde kam,… maar wat een attitude. “Ik reed door rood en veel te hard”, zei hij. Dit zouden 2 overtredingen zijn. Volgens mij was t echt oranje maar te hard was t zeker niet… ik reed namelijk naast hem. Toen begon hij zonder enkel respect te vertellen dat ik hem aansprak op zijn geloofwaardigheid en dat ik twijfelde aan zijn plichtsambt . Hij zei nog dat het echt geen meineed pleegde. Ohhhh dan heb je mij echt, hoe bedoel je manipuleren…. Het droop er van alle kanten af.
Mijn antwoord was alleen maar: ik lieg ook niet, maar meneer agent heeft u daar dan bewijs van dat ik te hard rij. Ik rij al 3 uur in een file waar ik niet harder kan dan 30! Daarbij stond de beste man voor mijn portier waardoor ik niet uit de auto kon stappen. Dus een normaal gesprek was al helemaal niet mogelijk. Jammer genoeg was ik niet zo assertief om dit te zeggen, ik stap even uit, eigenlijk was ik flabbergested….. en werd heel boos, maar aan de man te zien kon ik dit beter inhouden want dan kreeg ik veel meer om mijn oren dan alleen rood licht. So I did, ik bleef correct. De collega die erbij was moest mijn auto controleren, zij zei niet zoveel, besefte volgens mij wel dat dat geen zin had. Het spel werd gespeeld en je collega afvallen is iets wat je zeker niet doet. Laat ik daar nou iets meer van weten de afgelopen jaren hoe dat werkt bij de politie door afkomst en ervaringen.
Het gevoel van onmacht, manipulatie en machtspel en compleet agressieve manier van communiceren raakte me echt.,,,
Hij wilde me letterlijk de mond snoeren, murw maken en ik dacht echt: Gem op je bek een klem, dit heeft geen zin. En ja, weet je wat er mij bevestigd is: je hebt 3 soorten politie agenten:
  1. die aan zijn potlood likt voor t schrijven
  2. De menselijke: helpen aan betere menselijke wereld en geeft knipoog en gaat voor waar t echt om gaat
  3. De gepensioneerde dat is de liefste namelijk mijn vader
Ik trof de eerste…dat haalt niet t beste in mij naar boven. Zeker niet na 3 uur durende file. Maar respect is het minste wat je elkaar kunt geven in welke functie je ook zit. Ik heb wel besloten tegen deze bekeuring in te gaan.  Ben benieuwd of dat ook een spel zal worden of dat daar wel eerlijkheid naar boven zal komen. Maar ik ben het zat en wil het toch eens kwijt. Eerlijkheid duurt het langst zeg maar en respect kost niets.
De communicatie en in dit geval de verbale en non verbale  was echt wel een interessante…. en er ging echt door mijn gedachte: Kak dit gebeurd ook in het bedrijfsleven, tussen man-vrouw, baas – medewerker, klantenservices , ect. en is echt niet oké. Het had namelijk niets met communicatie te maken terwijl dat wel zou moeten, maar alles met ego en machtsgebruik.
Na de gekregen bekeuring mocht ik dus doorrijden: Een hele fijne dag dan nog maar mevrouw was zijn honende slot, want ja hij wilde het laatste woord…..
In mijn opvoeding heb ik altijd geleerd: wees nooit bang, kijk iemand aan, maar weet wanneer het wel of geen zin heeft om er tegenin te gaan (dat lukt mij niet altijd haha)
Vervolgens reed ik door naar mijn afspraak en moest ik een klein beetje denken en mijmerde ik verbijsterd over hoe het vandaag de dag gaat. Maar goed ik moest naar een klant dus zorg dat je in een positieve vibe komt, want de klant mag hier geen last van hebben in zijn coaching.  En ik moest lachen…… Stel nou dat deze politie-agent op tinder zou zitten of ik hem in het dagelijkse leven zou tegenkomen:
– 1 eerlijkheidshalve qua looks zou ik naar rechts swipen (like)
– 2 zet niet je functie erbij, want ik swipe naar links (Not like)
– 3 zet wel bij jouw beschrijving een eerlijke beschrijving want anders pleeg je alsnog meineed en komt altijd uit, en swipe naar link (not like)

– 4 zodra ik in gesprek ben en hij deze toon slaat zal ik nog geen minuut met hem in gesprek blijven en doorlopen, alleen mag dat nu niet.
Eén ding is zeker een vervolg date zal er nooit komen wat een attitude, gelijkvaardigheid en normaal communicatie was er niet. en het kan nooit gezellig zijn
Dank je wel politieman uit Loosduinen voor dit inzicht. ? Ik vraag me echt alleen af: waarom deed je zo? Of steeg de hitte naar je hoofd.
Let’s GO for it.
ennnnnnn zo kan het ook… communiceren.. level op gelijke grootte. (foto komt uit 1980 en is uit persoonlijk archief (mijn inmiddels gepensioneerde vader 🙂 )  ——>