REFLECTIE

‘Laat het los, laat het gaan…’ Als u kleine kinderen heeft, kent u deze zin ongetwijfeld uit de Disneyfilm Frozen van een aantal jaar geleden. Maar ook de Engelse versie ‘Let it GO’ heeft u vast weleens op de radio gehoord. En daar zou ik graag deze maand de nadruk op willen leggen. Ga eens kijken waar je de komende maanden zelf zaken wil loslaten en andere dingen wil toelaten, of misschien wel helemaal niets nieuws wil toelaten. Even rust… gewoon alleen inademen en uitademen. In mijn blog vertel ik hier meer over.

Het is altijd een kwestie van beslissingen maken als je in beweging wil blijven. Rust inlassen is absoluut een beslissing, maar niets doen is geen optie. Zie je het verschil? Als je aan het ondernemen bent, is het vaak een kwestie van actie – actie – actie, maar leveren je inspanningen wel het gewenste rendement? Neem dus regelmatig de tijd voor REFLECTIE.

Vorige week had ik een VIP-traject met een mooie klant van mij. Het zijn twee jonge enthousiaste managers die een team met ict-ers moet blijven motiveren om met elkaar te blijven groeien. Daarbij hebben zij de mogelijkheid om ondernemer te worden in het bedrijf en werden ze daarin uitgedaagd: ben je er klaar voor, zijn jullie er klaar voor en hoe neem je hierin jouw team mee?

Omdat ik altijd zoek naar een manier om creatief en op maat te kunnen ondernemen, merkte ik eigenlijk al na een paar sessies: deze twee enthousiastelingen moeten veel meer missie, visie en inspiratie hebben. Dat gaat niet gebeuren op de werkvloer, maar dat moet in een andere omgeving. Zo heb ik een programma gemaakt waarin we drie dagen met elkaar hebben doorgebracht op een locatie buiten het bedrijf. Alles passeerde de revue: personeel, samenwerking, klanten, techniek, structuur, waarden, visie en missie van bedrijf en personeel. Vooral de reflectie op hoe je er zelf staat, is het grootste inzicht geweest. Ben jij bewust wat jouw talenten zijn? Hoe vul je elkaar daarin op? Wat moet je laten en wat moet je juist doen? Waar gaat het vanzelf en waar moet je continue in strijd schieten of erger nog waar ga je uitstellen?

Deze dagen waren echt fantastisch: Ook voor mij een reflectiemoment dat ik moet doen waar ik goed in ben. Want de talenten die je als persoon bezit, gaan vanzelf. De conclusie is dat je dus ook echt moet uitbesteden waar anderen veel beter in zijn.

Met nog ruim twee maanden van het jaar te gaan: kijk eens hoe jij zelf en je bedrijf er nu voor staan. Wat gaat goed? En wat zou beter kunnen? Wat wil je volgend jaar wellicht anders doen? Maak er nu alvast een plan voor. Het is net als de foto hierboven. Is dat wat je ziet in het water ook echt wat je ziet of staat het in spiegelbeeld en zou het anders kunnen? Kom eens naar 1 van de Uitdaagsessie van GO

Let’s GO for it.