Laat je het bij de professional of doe je het zelf?

Het is echt een hele drukke tijd, je merkt dat we in een eeuw zitten waarin het echt razendsnel gaat. Social media, we zoeken het heel vaak buiten ons zelf. En dan weet je soms niet eens meer waar je zelf echt goed in bent.

Make up artistIk heb het gemerkt afgelopen september met Bagage. Ik was heel erg bezig met “dat wil ik zelf doen”. Door een maand de Paul van Vliet Academie te volgen, zag ik op een gegeven moment heel duidelijk “ik kan niet alles zelf”. De Paul van Vliet Academie is trouwens een soort van proeverij, waarbij je kan ervaren door kleine dingetjes te doen wat een complete opleiding zou kunnen betekenen. Door die proeverij te volgen, zag ik heel goed dat ik geen lichtplan kan schrijven, dat ik de techniek van zang niet beheers zoals dat al jong geleerd wordt, d
at ik niet kan dansen als iemand die dat al van jongs af aan doet. Maar heel veel dingen zijn wel te leren. En dat kon je allemaal in die opleiding doen.

En toch wilde ik afgelopen 17 september mijn eigen one woman show maken. Dus dan ga je aan de slag. Dat doe je dan zelf en alleen.

Maar al heel gauw kwam ik erachter dat je heel veel zelf kan, maar dat er soms van die items zijn waarbij je de professional gewoon nodig hebt. Een regisseur bijvoorbeeld, hij heeft hiervoor een opleiding gevolgd en is ook tevens trainer. Hij had echt sublieme opmerkingen over reacties van mensen, dingen die je zelf gewoon niet altijd weet. Er was een vriendin van mij productieleidster, zij heeft bijv. altijd veel structuur in haar werk. Dat is gewoon super waardevol om erbij te hebben. Zo heb ik bijv. ook een virtueel assistent die mij helpt met wat dingen uitwerken. Het is niet zo dat ik het zelf niet zou kunnen, maar het is gewoon wel zo dat als je het samen doet en als je dingen uitbesteed, dat dingen daardoor veel sneller gaan of dat de teksten foutloos zijn. Een lichtplan schrijven bijv. dat is gewoon echt een vak apart. Dat zijn hele technische dingen. Dat kan je zelf wel doen, maar daar ben je dan erg lang mee bezig.

Het is belangrijk om te weten waar jouw eigen kwaliteiten liggen om je vervolgens daar op te storten. En dat dingen waar jouw kwaliteiten Hairstylistniet liggen, gedaan worden door mensen die 1) daar passie voor hebben en 2) daar energie van krijgen. Doordat jij bezig bent met de dingen waar jij goed in bent, gaat de energie in dat stuk ook stromen. En doordat je meters kan maken, word je vaak veel serieuzer genomen, omdat het dan ook professionaliteit uitstraalt.

Dus als ik zeg “neem je professional serieus”, dan bedoel ik eigenlijk dat je jezelf dus ook serieus moeten nemen, in waar jij als mens goed in bent. En de ander serieus moet nemen in waar zij goed in zijn. Als je dat doet, krijg je vanzelf een spin-off die voor je werkt. Dat is wat ik heel belangrijk vind om in je onderneming, maar sowieso in je leven, te integreren. Waarbij ik wel vind, dat het belangrijk is om nieuwe dingen te blijven proberen. Want dat zorgt namelijk ook weer dat je een completer en interessanter leven krijgt. Om dan uiteindelijk te kunnen kiezen, past het wel of niet bij mij.

Voor mij was 17 september echt zo’n geweldig gevoel om eigenlijk bevestigd te krijgen,
dat wat ik diep van binnen al wist, dat ik écht wel een professional ben in het brengen van energie en positiviteit. En dat er tegelijkertijd heel veel dingen zijn die andere mensen echt beter doen dan ik. Maar door je dan kwetsbaar op te stellen, mag je mensen inzichten geven en zelf gigantisch veel lol hebben. Is dat nou niet een mooie decembergedachte om dit jaar mee af te sluiten? En om het volgende jaar vervolgens weer heel veel nieuwe uitdagingen te gaan pakken.