Ricardo Semler en zijn boek Het weekend van zeven dagen. Een goede balans tussen werk en privéleven, dat valt voor veel ondernemers niet mee. De meeste van ons zijn namelijk erg goed in lange dagen werken, maar eens op maandagmiddag naar de film met je kind zit er vaak niet in. Semler is daar wel heel goed in en is daardoor succesvoller dan ooit. Nu zeg ik niet dat je voortaan alleen maar naar de film moet gaan. Het is wel belangrijk om te kijken wat je nodig hebt om de balans zodanig te vinden dat je energie haalt uit alles wat je die zeven dagen in de week doet. Dat betekent dat je soms iets anders doet dan werken. Als je namelijk zelf kiest wat je wilt doen in jouw bedrijf en daarvoor staat, zal je het uitstralen en neerzetten. Daarom is dit boek een aanrader om te lezen!

Onlangs was ik met mijn zoon in gesprek, een agenda is iets waar hij een bloedhekel aan heeft. Maar naarmate hij ouder wordt, meer te doen krijgt en veel dingen leuk vindt lijkt het niet meer te lukken zonder. Hij werkt wel met lijstjes op de dag. Maar op de langere termijn plannen, is niet iets waar hij van houdt. Ik zei regelmatig tegen mijn kids als ze ergens geen zin in hadden: “Mannen het leven is een feest, maar de ballonnen moet je zelf ophangen.” Dus zijn antwoord was steevast als ik opperde: “Moet je niet eens naar een agenda kijken?” “Mam, je kunt maar op 1 feest tegelijk zijn”. En daar had ik helemaal niet op aan te vullen. Als ik de koppeling maak naar een klant waar ik deze week aan het coachen was: merkte ik dat de 2 eigenaren van het bedrijf zo druk zijn, dat er geen enkele ruimte in hun agenda vrij is. Laat staan om eens een ballon op te blazen. In de businesscoaching gaf ik hun het inzicht dat er echt ook ruimte gepland moet worden op de dag om niet in die achtbaan te zitten. De 2 uur dat ik met ze in gesprek was: zijn we daar eens naar gaan kijken en toen ik wegreed uit Haarlem had ik een grote glimlach om mijn gezicht en besefte ik dat daar voorlopig weer een tros ballonnen hangt en dat dat ervoor zorgt dat ik eigenlijk zelf ook een feestje maak. Nu is het inzicht vooral dat je moet doen waar je blij van wordt en goed in bent, dan is het vanzelf een feestje. Als je de beslissing durft te maken om dat altijd te doen, dan leef je volgens de visie van Ricardo Semler

Hier een tip die ik jullie alvast wil geven: GO for de beslissing, maak altijd een beslissing om in actie te komen. Het maakt niet uit welke beslissing je neemt, als je er maar een neemt. Door geen beslissing te nemen, blijf je stil staan.

Let’s GO for it!

Groetjes Gemma