Communiceren als een smoothie

Elke blog start ik eigenlijk met … ‘Ken je dat???’ In feite is het een zinnetje waardoor ik gewoon zelf wil beginnen met mijn blog… Zo waar zal ik het nu eens over hebben? Alsof ik geen idee heb. Terwijl als ik aanga met praten dan gaat het eigenlijk allemaal vanzelf en nu stopt. Maar nu ben ik een beetje in de war. Als een vieze groene/bruine smoothie en ik ga je meenemen met waarom.

Afgelopen week zat ik eigenlijk zelf eens vast. Dan bedoel ik eigenlijk de communicatie met mijzelf van binnen naar buiten. Er zijn supermooie dingen die op mijn pad komen zakelijk gezien. Ik voel van alles mij heen gebeuren. Klanten maken de mooiste transformaties mee in communicatie en hun leiderschap. We gaan met elkaar en met ons personeel enorm uit onze comfortzone en maken de mooiste plannen om mee aan de slag te gaan. Ik ben de communicatieworkshop in combinatie met schapendrijven aan het neerzetten. En toch merk ik dat mijn communicatie, er nu absoluut niet uitziet.  Als een vieze groen/buine smoothie. Met andere woorden ik ben helemaal niet bezig waar ik goed in ben. Waar ik juist blij van word.
Thuis had ik een heel kort lontje. De droger die stuk was voor de 3e keer, terwijl hij 3 jaar oud is. De lekkere kwark appel kaneel die ik eens voor mezelf gekocht had, wordt opgegeten door mijn mannen. De was die gewassen dient gedaan te worden ligt door het hele huis, eigenlijk waar het wordt uitgetrokken. Saar mijn hond die mijn ugs te pakken had, want zij dacht dat het een schaap was. Zakelijk een mega gave lezing georganiseerd gratis op Valentijn, maar men ging liever uit eten met hun geliefde. Geef ze eens ongelijk. ;0. En nog wel meer … Ik was er gewoon zo moe van.
En ik begon echt mijn stem te verheffen thuis uit pissigheid …. Alle alarmbellen gaan dan eigenlijk af want dat betekent alleen maar: ‘Gem je bent moe en alles wat je zegt zeg je eigenlijk tegen jezelf en komt toch niet aan.’ Terwijl ik nergens geen rekening meer hield en het gewoon over de schutting gooide. Oef wat luchtte dat even op. Voor korte duur helaas.
Tja en dan zeg ik dat ik communicatie expert ben en weet hoe je moet communiceren met elkaar. Nou zoals ik het deed zag het eruit als een vieze gore smoothie die er niet uitzag en al helemaal niet lekker was want de spinazie overheerste en dan krijg je die bittere smaak in de mond.
En direct daarna denk ik: doe gewoon Gem, denk eens na en ‘practice what you preach’. Kijk eens hoe je communiceert om je heen, verwacht dan niet iets anders terug.

En dan gisteren. Mijn jongste komt van school en meldt dat er een vriendje van 15 jaar is overleden. Toch wel heel plotseling, hij had wel een zwak hart, maar het ging juist zo goed met hem. En alles staat stil. Ik heb een heel mooi gesprek met Job die het heeft over hoe positief en lief die jongen altijd was. Job vertelde dat hij verdrietig was en boos wilde worden en zijn hand tegen een locker geslagen heeft uit boosheid. “Maar mam daar komt hij niet door terug” waren zijn woorden. En daarna spraken we over: Hoe hij graag naar school ging. Hij was qua gestel niet zo sterk, maar werd door iedereen beschermd en geholpen. Hij had zo’n zin in het leven. Hij leefde echt vanuit zijn hart, maar dat was alleen een jong en zwak hart dus hij moest het rustig aan doen en wilde nog zoveel. Sjonge jonge wat een verdrietig nieuws. Ik besef mij hoe dankbaar ik ben. Dat ik mag sputteren met mijn jongens over van alles en nog wat hebben, dat mijn Optimel op is en overal de was ligt… En ja dat communiceren voor mij ook altijd nog steeds een weg is die ik moet blijven volgen, maar dat ik zo dankbaar ben dat ik het om mij heen mag doen met die mensen die mij lief zijn. Herken je dat ook dat je soms zo in tegenstelling zit? Dankbaarheid zit ‘m in de kleine dingen. En wie dankbaarheid toont, krijgt het ook terug.

Wil je samen met mij het pad verder bewandelen? Kom dan naar mijn training over communicatie kun je leren en communicatiestijlen op 31 maart. Dan gaan we aan de slag over hoe je communiceert en hoe mensen daardoor reageren. Maar ook hoe jij je met een kleine aanpassing wel de boodschap goed overbrengt. Ja en dan smaakt die smoothie niet bitter